FirstCategoriiNext
FirstArticole Next

Râma (Lumbricus terrestris)

Imagini Râma (Lumbricus terrestris)

I. Date generale

Râma este un vierme inelat care trăieşte în pământul umed şi bogat în substanţe organice, unde îşi face galerii.

II. Caracteristici fizice

Corpul este cilindric şi are 15-25 centimetri lungime. La un capăt se află orificiul bucal, iar la celălalt orificiul anal. Între ele se află aparatul digestiv. Este acoperit cu o piele subţire, umedă şi bogat vascularizată. Este format din inele, despărţite la exterior prin şanţuri circulare, cărora, în interior, le corespund pereţi despărţitori. Pe partea ventrală a fiecărui inel are patru perechi de peri scurţi şi aspri, îndreptaţi înapoi numiţi cheţi. Pe suprafaţa hârtiei, râma se mişcă datorită unor muşchi puternici, aflaţi sub piele, iar zgomotul este produs de cheţi. Nu are aparat respirator ci respiră prin pielea umedă şi bogat vascularizată. Vasele de sânge sunt reprezentate de cel dorsal şi cel ventral, legate între ele prin vase circulare, câte unul pentru fiecare inel. Sângele este de culoare roşie. Excreţia este realizată de tuburi prevăzute la un capăt cu o pâlnie ciliată, iar celălalt capăt se deschide la exterior printr-un por situat în inelul următor. Sistemul nervos este ganglionar, ventral şi scalariform. Ganglionii din fiecare inel, aşezaţi ventral, sunt legaţi între ei şi cu ganglionii din inelele vecine.

III. Hrănirea

Râma se hrăneşte cu substanţe organice din sol pe care le înghite când îşi sapă galerii. Reţine substanţele hrănitoare, iar pământul este eliminat prin orificiul anal, contribuind astfel la afânarea solului. Charles Darwin le-a denumit „pluguri biologice”.

IV. Înmulţirea

Râmele sunt hermafrodite, organele de înmulţire se află în treimea anterioară a corpului. Prin lunile iunie-iulie se face schimbul de elemente sexuale între doi indivizi. Ouăle sunt depuse într-un manşon numit cocon. Din ouă ies râme mici.

V. Comportamentul

Iarna ele coboară mai adânc în sol, ferindu-se de îngheţ. În acest timp se şi regenerează.

VI. Importanţa

Râmele constituie o verigă importantă în lanţurile trofice, contribuind la îmbunătăţirea calităţii solului, prin afânare şi formarea humusului.

 

Afiseaza detaliiAscunde detalii
cristinastory.com

Scroll