PreviousCategoriiNext
Previous ArticoleLast

Păunul

Imagini Păunul

I. Date generale

Păunul (Pavo cristatus) face parte din familia fazanilor (phasianidae), fiind o pasăre de o frumuseţe rară datorită penajului albastru-verzui parcă realizat de un mare pictor. De-a lungul timpului a primit semnificaţii mitologice nu numai în Asia, dar şi în Europa sau în Egipt, unde a fost adus de fenicieni. În prezent este considerat o pasăre domestică şi decorativă mai ales în Europa, iar în India este simbol naţional.

II. Zona geografică

Este originar din Asia (regiunea fluviului Brahmaputra). În Europa a fost adus în secolul al VI-lea.

III. Caracteristici fizice

 

Clasificare
Regnul: Animalia
Încrengătura: Chordata
Subîncrengătura: Vertebrata
Clasa: Aves (păsări)
Ordinul: Galliformes
Familia: Phasianidae (fazani)
Genul: Pavo
Specia: Pavo cristatus
Denumire populară: Păun
Atinge mărimea unei curci, iar penele de deasupra cozii pot ajunge la lungimea de un metru. Sunt strălucitor colorate. Este o pasăre relativ greoaie, zboară puţin în special seara când se urcă în copaci. În stare domestică există şi o specie de culoare albă. Penele, fulgii şi puful sau învelişul extern este produs de piele. Coada „evantai” cu o mie de ochi este o caracteristică doar a masculilor. Aceştia au gâtul şi pieptul albăstrui, aripile sunt albe cu pete maronii. Femelele au penajul brun-maroniu. De asemeni există şi specii de păuni verzi sau purpurii. Membrele posterioare au piele solzoasă. Maxilarele sunt acoperite de teci solzoase care formează ciocul. Aparatul digestiv este alcătuit din cavitatea bucală, guşă, pipotă, intestin subţire şi gros, care se termină cu cloaca. Respiraţia este pulmonară. Lipseşte vezica urinară. Durata de viaţă este de 40 de ani, iar în sălbăticie de 20 de ani. Greutatea este de 1-2 kilograme. Coada reprezintă 60% din lungimea corpului unui păun.

IV. Specii

  • Păunul alb
  • Păunul bălţat
  • Păunul cu gâtul verde (Pavo muticus)
  • Păunul cu aripi negre
  • Păunul comun albastru (răspândit în India şi Sri Lanka)

 

 

 

V. Hrănirea

Este o pasăre omnivoră. Se hrăneşte cu iarbă, insecte, larve, şerpi, cobre şi cereale (boabe de porumb, ovăz). Acesta este important pentru aceste zone deoarece controlează populaţia de şerpi.

 

 

 

VI. Reproducerea

Are loc primăvara când femela îşi face cuib într-un loc cât mai ferit de prădători, unde depune 6-7 ouă gălbui cu pete brune pe care le cloceşte timp de 30 de zile. Puii sunt îngrijiţi doar de femelă, fiind sensibili asemeni celor de curcă. Maturitatea sexuală este atinsă la 3 ani de către masculi şi la 2 ani de către femele.

VII. Comportamentul

Trăieşte în cârduri. Sunt păsări diurne, dar vânează şi seara în amurg. Masculii în perioada de împerechere pentru a impresiona femela îşi transformă coada într-un „evantai”.

VIII. Habitatul

Se întâlnesc în zonele călduroase acoperite de pădurea ecuatorială, mai ales în preajma apelor. Adesea se odihnesc în pomi unde îşi fac şi cuiburi. Condiţiile de creştere ale acestora în domesticie sunt asemănătoare cu cele ale curcilor.

IX. Importanţa

Este o pasăre ornamentală.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Afiseaza detaliiAscunde detalii
cristinastory.com

Scroll