PreviousCategoriiNext
Previous Articole Next

Ornitorincul

Imagini Ornitorincul

I. Date generale

Ornitorincul (Ornythorhyncus anatynus) sau platypus este un animal unicat, o adevărată fosilă vie, care trăieşte doar pe continentul Australia. Este un mamifer inferior. Cuvântul „ornitorinc” este de origine greacă şi înseamnă „pasăre cu cioc”. Este cel mai primitiv dintre mamifere şi este considerat o legătură între reptile şi mamifere deoarece prezintă caractere de la ambele clase. Cel care şi-a dedicat viaţa studierii acestui mamifer este zoologul australian F. D. Howells şi este primul care a crescut cu succes acest animal în captivitate.

II. Zona geografică

Se găseşte numai în Australia şi în Tasmania.

III. Caracteristici fizice

Corpul este acoperit cu blană cafenie, aspră, lucioasă şi are 50 cm lungime. Aceasta este unsuroasă pentru ca apa să nu pătrudă în piele. Este greoi şi turtit dorso-ventral. Capul este mic şi turtit. Are două pungi laterale, „obraji”, în care se adună hrana. Degetele sunt unite printr-o membrană care îl ajută la înot. Coada este lată şi turtită, iar ciocul seamănă cu al unei raţe, nu este cornos ca la păsări ci are pielea flexibilă. Nu are dinţi. Urechile nu prezintă pavilioane şi  se pot închide în apă. Plămânii sunt separaţi de abdomen printr-o diafragmă, ca şi la balenă, de aceea el nu poate înota prea multă vreme sub apă. Are 5 degete care se termină cu gheare. Membrele sunt folosite la înot şi la săparea galeriilor. Coada este lată, solzoasă şi folosită drept cârmă. Nu prezintă mameloane ca şi celelalte mamifere. Deoarece are cloacă şi se înmulţeşte prin ouă ornitorincul se aseamănă cu reptilele.

IV. Hrănirea

Se hrăneşte cu peştişori, insecte, viermi, mormoloci, scoici, melci, ouă, râme pe care le sfărâmă cu ajutorul ciocului.

V. Reproducerea

Îşi construieşte o vizuină cu ajutorul ghearelor pe malul apei care are două intrări: una spre uscat şi una spre apă. El foloseşte materialele pe care le găseşte precum frunze de eucalipt, iarbă, trestie. În această vizuină femela depune ouă care sunt clocite timp de 2 săptămâni. Fecundaţia este internă. Înainte de a fi depuse ouăle stau un timp în cloacă. Puii sunt golaşi şi orbi după ce ies din ouă şi sunt hrăniţi cu laptele secretat de glandele mamare care sunt lipsite de mameloane şi de aceea laptele se prelinge pe firele de păr.

VI. Comportamentul

Duce o viaţă semiacvatică. Îşi caută hrana seara.

VII. Habitatul

Are două medii de viaţă, apa şi uscatul.

VIII. Conservarea speciei

Acesta poate fi crescut cu succes şi în captivitate.

Afiseaza detaliiAscunde detalii

Te-ar mai putea interesa si:

cristinastory.com

Scroll