PreviousCategoriiNext
Previous ArticoleLast

Koala

Imagini Koala

I. Date generale

Koala (Phascolarctus cinereus) este un mamifer marsupial (familia Phalangeridelor) denumit şi „ursul cu pungă” sau „ursul marsupial” datorită pungii care se află în regiunea pântecelui, unde-şi creşte puiul. Nu are nimic comun cu celelalte specii de urşi în afară de înfăţişare. Este cel mai îndrăgit animal al Australiei. Primele informaţii despre el datează din anul 1798, din jurnalul călătorilor John Price şi John Wilson. Ceva mai târziu Francis Barrallier va vorbi despre un ursuleţ pe care localnicii îl numeau „colo” sau „coala”, ceea ce se traduce prin „nu bea apă”. Este un animal foarte simpatic, dolofan, popular printre copii. Deoarece este foarte potolit în mişcări a fost numit „leneşul Australiei”. Localnicii îl numesc şi „ursul nativ”.

II. Zona geografică

 

Este originar din zona Munţilor Alpi Australieni. În sălbăticie se întâlneşte doar în Australia.

III. Caracteristici fizice

Atinge o lungime de 60 cm şi o greutate de 20 kg. Are adaptări pentru viaţa arboricolă, membrele sale fiind prevăzute cu gheare puternice pentru a se putea căţăra în copaci. Corpul este acoperit cu blană de culoare gri-cafenie, fină. Botul este teşit, foarte nostim şi se termină cu un nas lunguieţ, de culoare neagră. Ochii sunt mici, ca nişte mărgele şi sunt dispuşi lateral. Urechile sunt uşor rotunjite. În regiunea pântecelui prezintă o pungă marsupială unde-şi creşte puiul.

IV. Hrănirea

Consumă numai frunze de eucalipt, aproximativ 1 kg pe zi şi bea foarte rar apă.

V. Reproducerea

Femela naşte doar o dată la 2 ani, iar între mamă şi pui există o mare afecţiune. Ea dă naştere unui pui de mărimea unui bob de mazăre, pe care cu gura îl introduce în marsupiu, loc în care acesta se hrăneşte cu laptele care se scurge continuu pe pereţii pungii abdominale. Puiul creşte în punga aflată în regiunea pântecelui mamei. După 6 luni el este capabil să se hrănească singur. Va sta o perioadă agăţat de spatele acesteia. Dacă puiul se îmbolnăveşte şi moare, mama refuză să se mai hrănească şi moare şi ea, un fenomen foarte neobişnuit.

VI. Comportamentul

Este un animal nocturn. În timpul zilei doarme în frunzişul eucalipţilor.

VII. Habitatul

Îşi petrece timpul căţărat în eucalipţi.

VIII. Importanţa

Atracţie turistică.

IX. Alte mamifere marsupiale

  • Lupul marsupial;
  • Pisica marsupială;
  • �obolanul marsupial;
  • Veveriţa marsupială;
  • Oposumul;
  • Cârtiţa marsupială.

Afiseaza detaliiAscunde detalii
cristinastory.com

Scroll